Pharmagora Klaszter logó

Tojás termékre épülő funkcionális élelmiszercsalád

A kísérleti munka legfontosabb célkitűzése annak megállapítása volt, hogy különböző alapanyagok alkalmazásával növelhető-e a tojás zeaxantin, lutein, kolin és lecitin tartalma. További cél volt, hogy a kialakításra kerülő speciális tojótápok etetése hogyan befolyásolja a tojótyúkok fontosabb termelési paramétereit.

Az elvégzett kísérlet során megállapítottuk, hogy különböző tápanyag források alkalmazásával növelhető a tojás zeaxantin- lutein-, kolin- és lecitin-tartalma. Ugyanakkor a kapott eredmények azt is igazolták, hogy a tojótápok növekvő részarányú kolin-klorid és lecitin kiegészítése nem javítja a dózissal arányosan a tojás kolin-klorid- és lecitin-tartalmát, azaz a tojásba beépíthető kolin- és lecitin mennyiség korlátozott.

Az elvégzett kísérletek adatai azt mutatják, hogy egy olyan perspektivikus "funkcionális élelmiszert" sikerült előállítani, amely a további kísérletekben igazolhatja alkalmasságát az időskori idegrendszeri, anyagcsere és keringési betegségek megelőzésében.

Eddigi kutatási, és fejlesztési eredményeink tapasztalata azt mutatja, hogy megvalósítható egy a tojásra épülő több tagból álló funkcionális élelmiszer család, ami piaci megjelenése esetén egyedülálló lenne a hazai és részben a nemzetközi tojáspiacon.

További információk
http://www.adexgo.hu